top of page

Certificering

Systemen 

  • Twitter Clean
  • w-googleplus
  • w-facebook

     Het gaat zowel bij u als bij ons om de uitstraling en het creëren

van een uniek product, wat perfect op uw wensen aansluit.

Deel deze Pagina

© 2013 Copyright mijntuinhuis.nl                    

Design by  Kersreclame LTD.

Duurzaamheid

Douglashout valt in duurzaamheidklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan .  Ter vergelijking, Vuren of grenen vallen in duurzaamheidklasse 5.  Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidklassen, hoe hoger hoe minder snel het bij buitentoepassing rotting vertoond. Duurzaamheidklasse 1 is bijvoorbeeld Azobé. Europees Eiken valt in klasse 2-3.

De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Kernhout heeft in tegenstelling tot spinthout gunstige duurzame eigenschappen. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.

 


Kleur
Het kernhout van Douglas heeft vers meestal een licht geelrood tot geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot oranjeachtig geelbruin. Het spinthout steekt wit af tegen het kernhout. Boom
De Douglasspar (Pseudotsuga menziesii) is een naaldboom en valt onder de dennenfamilie  (Pinaceae). De oudere bomen zijn herkenbaar aan de grove gegroefde bruine bast. Jongere bomen hebben een grijsgroene bast met harsbolletjes. Deze harsbolletje geven een citronella- achtige geur af als ze plat gedrukt worden.

De naalden zijn in tegenstelling tot andere naaldhoutsoorten plat en dun. De kegels kunnen 5 cm tot 12 cm lang zijn en bevatten lobben die 3 puntig gevormd zijn. De kenmerkende vorm van deze lobben komt terug in ons logo.

De Douglasspar groeit in Nederland tot 20-40m1 hoog. Doordat de Douglasspar recht cilindrisch en hoog groeit kan Douglashout in grote afmetingen worden geleverd. Balken van 35x35cm en 14m1 lang zijn leverbaar.

 

Sterkteklasse
Douglas kan CE gekeurd en op sterkte gesorteerd worden geleverd. De meest voorkomende sterkteklasses zijn C18 en C22.

 

 

 

 Hoogste boom van Nederland   

 is een... Douglasspar!    

 

 

De hoogste Douglasspar in Nederland staat op het Koninklijke landgoed Het Loo bij Apeldoorn. Deze boom heeft een hoogte van +/- 50 meter en is daarmee de hoogste boom van Nederland. De Douglasspar is vermoedelijk ruim 140 jaar oud.
Mocht u de boom willen opzoeken dan is dit mogelijk het park is namelijk publiekelijk toegankelijk.


De coördinaten van deze boom zijn: 52.232399, 5.940911

De Eigenschappen...

Duurzaamheid...

Douglas natuurhout

  • Twitter Clean
  • w-googleplus
  • w-facebook
bottom of page